top of page

SAMENGESTELD GEZIN

Stiefouders herkennen zich vaak hierin:

  • Je voelt je een buitenstaander. Het lijkt alsof je moet concurreren met je stiefkinderen of met de ex van je partner.

  • Je vindt je plek niet. Het lijkt wel of je geen controle meer hebt over je leven.

  • Je wisselt tussen jezelf wegcijferen en (boos) opkomen voor jezelf.

  • Je vindt dat je partner kordater/strenger moet zijn, zich minder moet laten leiden door schuldgevoel of knopen moet doorhakken, maar deze heeft daar geen oor naar.

  • Het opbouwen van een band met je stiefkind loopt moeilijk. En je durft je stiefkind niet aanspreken of rechtstreeks berispen, ook al moedigt je partner je daartoe aan.

  • Je zou jouw normen en waarden ook willen meegeven aan je stiefkind, maar dat lukt niet.

STIEFPLAN-COACH-wit-115x85.png

Hoe ga je hier mee om?

Hoe kun je dit veranderen? Hoe kun je je een volwaardig gezinslid voelen? Hierbij kan ik helpen!

Aanpassing aan de nieuwe situatie of het nieuwe gezin vraagt tijd en inzet van iedereen.

Een samengesteld gezin heeft eigen kenmerken, valkuilen en eigen kwaliteiten. Als je je hiervan bewust bent is het een stuk makkelijker om gezinnen samen te voegen. Makkelijker om gedrag van kinderen of je partner te begrijpen. Makkelijker om hierop te reageren, zonder dat het direct ruzie of strijd wordt. 

Vaak zal het ook nodig zijn dat er één of meerdere gesprekken met de (stief)kinderen nodig zijn om  goed in beeld te krijgen waar de knellunten liggen. Ook je kind kan behoefte hebben om met iemand te praten om zijn gevoel en onvrede over het nieuwe gezin te delen. Dan kijken we samen wat je kind nodig heeft om zich prettig en gewaardeerd te voelen. Hoe je kind het nieuwe gezin met alles wat daar bij komt kan accepteren.

STIEFPLAN-COACH-wit-115x85.png

Je bent verliefd, hebt een nieuwe relatie en na verloop van tijd wil je graag een samengesteld gezin vormen. Hierbij komt heel wat kijken; het is een enorme puzzel om een gezin te vormen waarbij iedereen zich veilig, prettig en gewaardeerd voelt. Hoe reageren de kinderen, accepteren ze de nieuwe partner? Hoe gaan ze om met hun eventuele stiefbroers/zusjes? Hoe reageert de ex-partner op het nieuwe gezin?  Wat kun je doen om een succes te maken van je samengestelde gezin? Een gezin waar ruimte is voor iedereen om zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo. Ieder gezinslid neemt zijn eigen idee, wens, kararkter en geschiedenis mee. Het is hard werken, kost veel tijd en vereist aanpassen en inzet van iedereen om de puzzel tot een goed geheel te maken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

In vijf sessies nemen we jouw samengestelde gezin onder de loep. Wat zijn de valkuilen van jou en je partner, wat zijn de kwaliteiten van jullie gezin, waar komt bepaalt gedrag vandaan? Hoe kun je de stiefouder en / of kinderen ondersteunen waardoor ze zich prettiger voelen?

 

 

 

 

Hierbij maak ik oa. gebruik van het Stiefplan. Het Stiefplan wordt ingezet als hulpmiddel en is een leidraad of houvast om samen tot heldere afspraken te komen. Per thema worden de vragen en knelpunten van jullie gezin doorlopen Er wordt ingegaan op onderliggende problematiek. Dit biedt inzichten van waaruit handvaten geboden worden om zowel de kinderen als elkaar te ondersteunen, waardoor het vertrouwen en de gezelligheid binnen het nieuwe gezin kunnen groeien. Er ontstaat een veilig thuis van waaruit iedereen zich kan ontwikkelen. 

 

Klik hier voor de 7 basiskenmerken van het samengesteld gezin.

Heb je vragen  of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via de contactpagina.

bottom of page