KINDBEHARTIGER
Ik heb mij aangesloten bij de beroepsorganisatie Kindbehartiger. (www.kindbehartiger.nl)
Een kindbehartiger is een professional die bij uitstek ervaring heeft in de omgang en gespreksvoering met kinderen in een scheidingssituatie, kennis heeft van de ontwikkelingsfasen van het kind alsmede van het scheidingsproces en ook bekend is met het juridisch speelveld. De kindbehartiger luistert naar het kind en vertolkt de stem van het kind in de echtscheidingssituatie.
Daarnaast kan ik kinderen ondersteunen, zowel tijdens als na de scheiding. Het kan zijn dat er moeilijkheden thuis of op school zijn of dat je kind gehoord gaat door de rechter. Ik mag het gesprek met de rechter samen met je kind voorbereiden, het proces duidelijk maken en je kind hierin begeleiden. Ik werk vanuit een positieve invalshoek. Samen onderzoeken we wat de scheiding voor je kind betekent en wat hij nodig heeft om er zo goed mogelijk uit te komen.
Hierbij is de rol van de ouders essentieel. Bewust ouderschap zowel tijdens het proces van de scheiding als na de scheiding is noodzakelijk. kan ook zijn dat een ouder door de scheiding uit beeld is geraakt. En dat na verloop van tijd de behoefte ontstaan is om het contact te herstellen. Ik kan het opbouwen van het contact tussen ouder en kind begeleiden en ondersteunen.
Iedere ouder, leerkracht, mediator, advocaat of sociaal professional die betrokken is bij een echtscheiding kan mij inschakelen als kindbehartiger of adviseur.
Zie ook dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=2ifUfUiqUqQ&feature=em-upload_owner
Als Kindbehartiger kan ik ouders adviseren over wat er voor je kinderen van belang is als je van plan bent te gaan scheiden. Bijvoorbeeld: hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Hoe ervaart een kind de scheiding? Waar heeft je kind behoefte aan? Wat doe je juist wel en wat juist niet als ouder in het scheidingsproces?
Tijdens de periode rondom het maken van het ouderschapsplan spelen vaak nog de negatieve emoties rondom de scheiding een grote rol. De verandering van partner naar ex-partner is nog niet altijd even helder en het is nog zoeken naar een nieuwe verstandhouding. Het is lastig om objectief te kijken naar wat de kinderen nodig hebben en dat te verwoorden in het ouderschapsplan.
Als je al verder in het scheidingsproces zit, kan ik adviseren wat je kind nodig heeft. Loopt je kind vast en weet je niet goed wat er nodig is? Is er behoefte aan ondersteuning van een onafhankelijk iemand? Weet je niet goed hoe je de omgang vorm moet geven? Is co-ouderschap wel in het belang van je kind?
Hiervoor heb ik een kennismakingsgesprek met (beide) ouders. Daarna heb ik 3 gesprekken met je kinderen om te kijken waar zij behoefte aan hebben en wat in hun belang is. Dit vertaal ik een tweede gesprek terug naar de ouders. Dat kan de basis zijn om invulling te geven aan het ouderschapsplan.